I dag er utroligt mange kvinder langt fra tilfredse med deres bryster, og det kan enten skyldes brysternes størrelse, facon eller profil. Der er heldigvis masser af hjælp at hente, eftersom der er mulighed for at ændre dette ved brug af implantater, der kan indlægges i brysterne, hvorved kvinderne vil opleve en bedre livskvalitet og større selvtillid.
Implantaterne kommer i mange forskellige varianter, og i den forbindelse skal man gøre sig flere forskellige overvejelser, inden man træffer sin beslutning.
Langt de fleste plastikkirurger anvender i dag enten silikone-, saltvands- eller kombinationsimplantater. Sidstnævnte består af både silikone og saltvand, men du kan læse mere om de forskellige typer nedenfor.
Indhold i denne artikel
Størrelse og facon
Fælles for alle implantaterne er, at de kommer i mange forskellige størrelser. Størrelserne måles i milliliter, og faconerne er typisk dråbeformede eller runde. Henholdsvis størrelse og facon har stor betydning for, hvor naturligt det endelige resultat bliver, og man finder typisk det bedste match ved at foretage forskellige mål af bryst og resten af overkroppen sammen med plastikkirurgen.
Valget af runde implantater vil ofte give brysterne et meget ”struttende” look, og det vil for mange kvinders vedkommende se ud til, at de bruger en push-up BH.
Dråbeformede implantater giver brystet mest fylde i den nederste halvdel, hvilket betyder, at brystvorten vil komme til at pege lidt opad, og at brystet får et meget naturligt udseende, sammenlignet med den facon langt de fleste kvinders bryster har fra naturens side.
Forskellige materialer
Valg af materiale til brystimplantaterne har stor betydning for, hvor naturlige brysterne vil komme til at føles efterfølgende, men der er både fordele og ulemper ved begge slags. Fælles for implantaterne er, at de skal være CE-mærkede, hvilket betyder, at de skal have EU’s kvalitetsstempel for sikkerhed, miljø og sundhed.
Silikoneimplantater
Silikone er den mest anvendte type implantater i Danmark. Disse føles virkeligt bløde, næsten som var det rigtigt brystvæv, hvormed de bliver utroligt virkelighedstro.
Udskiftning af implantaterne
Der findes flere forskellige slags silikoneimplantater, og de blødeste har en meget flydende type silikonegel indeni. Det betyder, at man altså kan risikere, at gelen siver ud, hvis skallen af fast og stærk silikone skulle revne, selvom dette er en sjældenhed.
Når man bruger denne slags silikoneimplantater, der indeholder en meget blød gel, er det som regel nødvendigt at udskifte implantaterne efter en periode på ca. 10-15 år for at undgå, at de eventuelt får revner og begynder at lække.
Skærefaste implantater
Mange plastikkirurger bruger dog i dag en noget fastere type silikonegel som fyld i implantatet, således at man ikke kan risikere, at der siver silikone ud fra skallen; heller ikke i tilfælde af at denne revner, men disse føles til gengæld ikke nær så bløde. Disse implantater kaldes også skærefaste implantater, og indsættelsen kræver et lidt større snit end ellers og vil dermed efterlade et lidt større ar.
Skærefaste implantater kommer ofte med en livsgaranti, eftersom der ikke er nogen planlagt udskiftningsdato på. De kan således sidde i resten af ens liv, medmindre der skulle ske noget uventet med implantatet eller man fx ønsker at få større eller mindre implantater en dag o.l.
Denne type implantater ligger i den dyreste ende af skalaen for brystoperationer, der ofte kan laves for et sted mellem 28.000 og 50.000 kr. Til gengæld vil der ofte være en garanti på, som gælder resten af ens liv, således at man får et nyt implantat gratis, hvis der af den ene eller anden grund alligevel skulle ske noget med det første.
Saltvandsimplantater
Saltvandsimplantater består af en silikoneskal med saltvand i. Navnet refererer således til selve fyldningen i implantatet. Disse implantater er ikke nær så populære blandt danskerne som silikoneimplantaterne. Implantater med saltvand føles ikke nær så bløde og naturlige sammenlignet med silikonen, men de føles til gengæld mere naturligt varme.
Ulemper ved saltvandsimplantater
Nogle af de ulemper, som kan finde sted ved brug af saltvandsimplantater, er, at disse kan komme til at lave nogle små folder eller rynker i kanterne. Dette vil oftest kunne være et problem, hvis de indsættes på meget slanke kvinder, der næsten ingen brystvæv har, hvorfor man til disse kvinder oftest vil anbefale silikoneimplantater. Små folder og rynker vil dog ikke være noget problem, hvis de sættes ind bag brystmusklen i stedet for foran denne.
Fordele ved saltvandsimplantater
Saltvandsimplantater har også fordele, eftersom de grundet deres store fleksibilitet nemmere vil kunne forme brystet og give det en mere naturlig facon. Andre fordele ved saltvandsimplantater er, at det er nemmere at få foretaget en brugbar mammografi uden for meget skygge, hvilket er noget sværere ved brug af silikone.
Saltvandsimplantater har også en skal af silikone. Denne kan ligeledes revne, hvormed saltvandet vil løbe ud i kroppen og udskilles med urinen, hvilket er helt ufarligt.
Udskiftning af implantaterne
Langt de fleste saltvandsimplantater skal udskiftes på et tidspunkt, da saltvandet meget langsomt vil kunne lække en smule over mange år. Det kan således blive nødvendigt med en udskiftning, hvis man forsat vil have samme volumen, som da implantaterne blev lagt ind. Dette vil højst sandsynligt først blive nødvendigt efter omkring 10-15 år, men der kan også sagtens gå længere tid.
Udskiftning af disse er dog en ret simpel procedure og ikke lige så indgribende som ved silikoneimplanter. Ved nogle saltvandsimplanter er det endda således, at saltvandet først fyldes i kapslen under selve operationen, hvormed det kun er nødvendigt med et meget lille snit, hvilket altså kun vil efterlade et minimalt ar.
Kombineret silikone og saltvandsimplantater
En tredje type brystimplantater er kombinerede silikone- og saltvandsimplantater. Disse består af silikonekerner dækket af en hinde, opbygget af tre lag, som er flettet ind i hinanden, hvilket gør denne ekstra stærk. Denne kerne er omkranset af et lag saltvand, som igen endelig holdes sammen af yderligere en 3-lags hinde. Dette betyder, at der skal gå hul på hele to hinder, før der er risiko for, at silikonen flyder ud.