Gynækomasti – behandling af mandebryster

Gynækomasti, eller mandebryster som det også kaldes, er en tilstand hvor mænds bryster vokser. Den optræder ofte i puberteten og forsvinder i langt de største tilfælde af sig selv.

Hvad er mandebryster?

Et stort antal drenge vil opleve brystudvikling i starten af deres teenageår. Oftest vil begge bryster vokse, men i nogle tilfælde vil udviklingen kun være synlig på det ene bryst. Denne mandlige brystudvikling hedder gynækomasti.

I de fleste tilfælde forsvinder brystudviklingen igen efter ca. et år, men den kan også opstå senere i livet. Sker dette bør man kontakte sin læge for at blive undersøgt nærmere.

Er det farligt?

Brystudvikling hos mænd er i sig selv helt ufarligt. Men det er vigtigt at få undersøgt de bagvedliggende årsager, hvis der ikke blot er tale om kortvarig brystudvikling i teenageårene. Gynækomasti kan være generende, men problemet er som regel kosmetisk.

Har man hårde knuder i brystet kan det være tegn på kræft, men gynækomasti og brystkræft er to vidt forskellige sygdomme. Der er ingen sammenhæng mellem brystkræft og gynækomasti. Mænd, som oplever brystudvikling har heller ikke øget risiko for at udvikle brystkræft.

Hvad er årsagen til gynækomasti?

Gynækomasti eller pseudogynækomasti

Det er vigtigt at skelne mellem egentlig gynækomasti, der skyldes vækst af brystkirtelvæv og pseudogynækomasti, som skyldes fedtvæv. Ved gynækomasti kan man mærke et glandelvæv omkring brysterne, og ved pseudogynækomasti vil man udelukkende kunne mærke fedtaflejringen omkring brysterne.

Man bør få en læge til at fastlå, om man har gynækomasti eller pseudogynækomasti. Du kan dog selv prøve at undersøge det, ved at spænde din brystmuskel og derefter mærke, om der sidder en lille klump, du ikke kan spænde mellem brystmuskel og brystvorte. Ved at mærke på klumpen kan du måske vurdere, om der er tale om fedt eller brystkirtelvæv, som vil være lidt fastere og “grovere”.

Hormonel ubalance

Både mænd og kvinder har brystvæv, som kan stimuleres til vækst via hormoner. Gynækomasti skyldes en hormonel ubalance hos mænd, som får kirtelvævet i brystet til at vokse på samme måde, som det gør hos kvinder.

Ubalancen mellem østrogen, som er et kvindeligt kønshormon og androgen, der et mandligt kønshormon kan opstå af forskellige grunde. Når der er en overvægt af østrogen kan det resultere i mandlig brystudvikling. Den hormonelle ubalance kan skyldes at testiklerne ikke producerer nok af det mandlige kønshormon. Det kan dog også skyldes bagvedliggende sygdomme eller medicin man tager, og derfor er det vigtigt at få undersøgt dette nærmere.

Hormonel ubalance kan bl.a. skyldes:

  • Nedsat testikelfunktion
  • Andre sygdomme
  • Medicinbivirkninger
  • Brug af steroider
  • Indtagelse af store mængder alkohol

Behandling af bryster hos mænd

Det er som regel ikke nødvendigt at få gjort noget ved mandebryster, da det i sig selv er ufarligt. Mange ønsker dog at få fjernet brysterne af kosmetiske årsager.

Skyldes tilstanden overvægt (ved pseudogynækomasti), kan man som regel slippe af med brysterne ved at tabe sig og sænke sin fedtprocent.

Operation

Skyldes det ikke overvægt, og ønsker man af kosmetiske årsager at få brysterne fjernet, kan man være nødsaget til at få lavet en operation. Man skal huske at en brystreducerende operation kun behandler symptomerne, og ikke årsagerne. Man bør altid forsøge at behandle de bagvedliggende årsager først, hvad enten det er overvægt eller hormonel ubalance.

Pris på brystreduktion hos mænd

Prisen på brystreduktioner hos mænd varierer fra klinik til klinik og alt efter hvad man skal have lavet. Skal man indlægges, koster det ekstra per nat, og vil man under fuld bedøvelse, stiger prisen yderligere. Man skal regne med et beløb på mellem 16.000 og 40.000 kr. for en brystreducerende operation.

Klik her for at se priserne på brystreducerende operationer hos mænd.