Brystreduktion – vil du have lavet dine bryster mindre?

Brystreduktioner har til formål at mindske og ændre  brysternes form, og sådanne operationer laves i ret stort omfang i dagens Danmark, hvilket skyldes, at store bryster kan være til stor gene for rigtig mange kvinder i mange forskellige sammenhænge. Brystreduktion er faktisk blandt de mest populære kosmetiske indgreb hos både mænd og kvinder.

Læs om brystreduktion hos mænd her (gynækomasti).

Der er ingen aldersgrænse for en brystreducerende operation, når denne ikke blot er kosmetisk, men det anbefales dog, at man venter til brysterne er helt færdigudviklede. Mænd kan også få foretaget en brystreduktion.

Brystreduktion kan forøge din livskvalitet

Store bryster medfører ofte, at kvinderne kommer til at gå en smule foroverbøjet, simpelthen fordi store bryster er tunge, hvormed det bliver svært at have en rank kropsholdning. Dette kan både resultere i nakke- og rygsmerter samt helt forfærdelige hovedpiner. Endvidere kan det være svært at dyrke mange former for sport, det kan give hudproblemer og eventuelt lugtgener grundet folden under brystet og BH-stropper, der gnaver sig ned i huden, og endelig kan påklædning også være en stor udfordring.

Det er dog muligt at komme alle disse gener til livs, uanset hvad din store barm måtte skyldes.

Årsager til store bryster

Nogle kvinder har en forstørret brystkirtel, mens andre blot har taget noget vægt på. Ofte skyldes dette, at man som kvinde tager ca. 20 gram på i hvert bryst for hvert kilo, man tager på over sin normalvægt, hvilket hurtigt kan blive til en del. Årsagen til den store barm har betydning for valg af metode til reducering af brysterne.

Hvis du har store bryster på grund af overvægt, bør du tabe dig, før du overvejer en brystreducerende operation. Når du taber dig vil dine bryster også blive mindre. Risikoen for komplikationer øges ved overvægt, og du bør derfor være normalvægtigt før operationen. Det betyder at din BMI ikke bør være over 30.

Hvad med brystvortens størrelse?

Når man har store bryster, er brystvorterne ligeledes ofte ret store, da dette hænger sammen. Det er dog muligt at mindske brystvorternes omkreds, således de kommer til at være mere proportional med brysternes nye mindre størrelse. En brystvortereduktion er relativt hurtigt overstået, og foretages ofte samtidig med en anden brystoperation. Man skal være opmærksom på, at der er en risiko for, at man vil miste noget af eller hele følelsen i brystvorterne, og denne erogene zone vil måske ikke være den samme efterfølgende.

Reduktion af bryster: hvordan foregår operationen?

En brystreducerende operation foregår under fuld bedøvelse og man er typisk indlagt i én dag. Varigheden af selve operationer varierer fra 3 til 5 timer og afhænger meget af brysternes form, størrelse og årsagen til de store bryster.

Der findes flere forskellige metoder til brystreduktion, og nogle gange er en fedtsugning af brysterne faktisk nok, hvorved man blot vil få et lille ar oppe i armhulen, men det er dog primært kun hos helt unge kvinder med en meget spændstig hud, at dette kan lade sig gøre.

Normalt vil kirurgen lave et snit omkring areola (området omkring brystvorten) og derefter lodret ned langs undersiden af brystet. Overflødigt hud og fedt vil blive fjernet og huden sys sammen igen. Resultatet er et bryst, som er løftet og formindsket.

Er en operation nok?

Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at foretage mere end den ene brystreducerende operation, og brysterne vil altså næppe ændre sig mere, end hvad der normalt vil følge med alderen, hvorved langt de fleste bryster kan komme til at hænge en smule. I den forbindelse vil det dog være muligt eventuelt at lave et brystløft.

Skulle man opleve hormonforstyrrelser eller tage voldsomt på, kan man dog opleve, at brysterne vil vokse igen, hvormed det eventuelt kan blive relevant med endnu en brystreducerende operation.

Helingsprocessen

De første par uger vil man skulle være noget forsigtig, når man bevæger sig rundt, og sørge for ikke at anstrenge sig for meget. Herefter vil man kunne komme omkring med en større frihed og formodentlig uden smerter.

Du bør derfor regne med at skulle holde to ugers fri fra arbejde efter operationen. Du bør undgå sport og fysisk aktivitet i 4 til 6 uger efter operationen. Det er især vigtigt at undgå tunge løft.

Den endelige form og størrelse af brysterne vil først kunne vurderes efter op til flere måneder, når hævelsen er forsvundet, og sårene helet.

Giver en brystreduktion mange ar?

Alle brystoperationer vil give ar i større eller mindre grad, men brystreducerende operationer er blandt de operationer, som i højere grad må forventes at give synlige grad.

I langt de fleste tilfælde skal man fjerne brystvorten, lægge nogle snit fra brystvorten og ud til det yderste af brystet, for at kunne fjerne indhold fra brystet i form af fedt og eventuelt noget af brystkirtlen, hvorefter overskydende hud også skal fjernes. Dette er den klassiske form for brystreduktion, og dette vil uden tvivl efterlade nogle ar, men med de metoder man anvender i dag, forsøger man at lave så få ar som overhovedet muligt, og lave de ar der måtte komme så fine og diskrete som muligt.

Arrene bør ikke udsættes for sol i det første år efter operationen. Solbadning kan nemlig gøre arrene mere synlige. Man kan øge chancen for at få pæne ar ved at anvende tape i 3-6 måneder.

Det vil ofte tage helt op til et års tid for arrene at falde ned og bliver mindre synlige. Først her kan man forvente at se det endelige resultat.

Kan man amme efter en brystreduktion?

Efter en klassisk brystreducerende operation er der risiko for at evnen til at amme nedsættes. Dette er en hyppig bivirkning. Der er altså nogle risici forbundet med sådan en operation. Den største risiko foreligger ved de store brystreduktioner, hvorimod det sjældent vil medføre problemer ved de mindre.

Hvis du fortsat overvejer at få børn, anbefales det, at operationen udsættes til efter fødsel og amning er overstået.

Brystreduktioner priser

Priserne på en brystreducerende operationer varierer fra klinik til klinik men det kan forventes at ligge på omkring 36.000 kr.

Hvis man skal indlægges i mere end én dag, vil prisen ofte stige med nogle tusinde kroner per ekstra  døgns indlæggelse.

Brystreduktion betalt af det offentlige

Det er muligt at få betalt brystreduktioner af det offentlige. Det kræver dog at man opfylder kriterierne for brystreduktion på medicinsk grundlag. Hvis man er plaget af fysiske smerter i ryg, nakke og skuldre og din læge vurderer at det skyldes, eller forværres af, størrelsen på dine bryster, så vil det være muligt at få dækket udgifterne til operationen af det offentlige sygehusvæsen.