Udskiftning af brystimplantater

En brystoperation med implantater vil holde i rigtig mange år, men sjældent resten af livet. Det vil altså typisk være nødvendigt at få skiftet de gamle implantater ud med nogle nye efter en 10-15 år, men det vil også kunne komme på tale på et langt tidligere tidspunkt.

Almindeligt slid

Der er forskellige årsager til, at brystimplantater skal udskiftes en gang imellem. Brystimplantater findes i flere materialer, men det vil være nødvendigt at foretage en udskiftning, uanset om man har fået silikone- eller saltvandsimplantater, medmindre man har fået indlagt såkaldte skærefaste implantater.

Som alle andre ting vil der altså også ske slid og implantaterne ældes. Det er mere eller mindre umuligt at forhindre, eftersom de er i brug hele tiden fra indlæggelsen i brystet. Ens livsstil kan dog have betydning for, hvor hurtigt et sådant slid sker. Er man meget fysisk aktiv og ofte har stor bevægelse og eventuelt lidt pres på brystområdet, vil dette typisk medføre et hurtigere slid, og at udskiftning vil skulle finde sted på et tidsligere tidspunkt sammenlignet med en person, der har en relativt forsigtig og stillesiddende hverdag.

Generelt om operationen

Skærefaste implantater

Nogle implantater holder langt bedre end andre, og skærefaste implantater er fremstillet med henblik på at holde for evigt og ikke skulle udskiftes pga. almindeligt slid, men kun i tilfælde af pludselige uventede komplikationer. Denne type implantater bruges oftere og oftere i dag og har altså den fordel, at man som udgangspunkt ikke skal på operationsbordet igen. Heraf medfølger dog også, at det er den dyreste form for implantater på markedet.

Silikone- og saltvandsimplantater

Kigges der på de traditionelle implantater i henholdsvis silikone og saltvand, vil holdbarheden af disse typisk være mellem 10 og 15 år. Herefter vil man altså skulle have foretaget en ny operation, men denne vil dog ikke være nær så indgribende som den første.

Saltvandsimplantaterne vil som regel hurtigst kræve en udskiftning, eftersom de kan lække en lille bitte smule i løbet af årene, hvormed implantaterne jo altså bliver en smule mindre. Udskiftning heraf kræver som udgangspunkt det mindste indgreb, da implantatet vil kunne drænes for saltvand, inden det tages ud. Ligeledes vil mange saltvandsimplantater først fyldes op efter indlæggelsen i brystet, hvorfor det kun er nødvendigt med et snit på nogle centimeter.

Kapselstramning eller utilfredshed

Udskiftning af brystimplantater bliver i mange tilfælde en realitet, længe før det er nødvendigt, som følge af det almindelige slid på implantaterne.

Nogle kvinder ønsker at få foretaget en udskiftning og få lagt henholdsvis større eller mindre implantater ind, hvilket der er mange forskellige årsager til. Kvinder, der ønsker at få enormt store bryster, vil typisk være nødt til at få lavet dette i etaper, for at det er fysisk muligt, og at hud med videre kan følge med til det.

Indlæggelsen af nye implantater kan dog også blive en nødvendighed på et tidligere tidspunkt, hvilket eksempelvis er situationen ved kapseldannelse. Der vil altså ske en dannelse af arvæv ved indlæggelsen af et implantat, der er et fremmedlegeme. Kapseldannelse opstår imidlertid, når der dannes for meget arvæv omkring implantatet. Arvævet vil her bevirke, at implantatet bliver hårdt og kugleformet, hvormed brystet kommer til at se deformt ud. Derudover vil mange kvinder opleve stærke smerter i forbindelse med kapseldannelse.

Proceduren for operationen

Som regel foregår operationen i fuld bedøvelse. Længden af operationen og selve forløbet af operationen vil variere alt efter typen af implantat og årsagen til udskiftningen, men ofte vil operationen vare et par timer.

Kirurgen vil starte med at lægge et snit omkring areola – det mørke område omkring brystvorten –, langs underkanten af brystet ved dets fold eller i armhulen. Dernæst tages implantatet ud sammen med det omkringliggende arvæv, hvorefter et nyt implantat indlægges. Proceduren minder altså meget om den, der er ved den første brystforstørrende operation, men den anden operation vil typisk være nemmere og hurtigere overstået, da der allerede har været indsat et fremmelegeme i brystet.

Bivirkninger og komplikationer

Bivirkningerne ved udskiftning af implantater vil være de samme som ved en brystforstørrende operation. I op til nogle uger efter operationen vil man altså opleve hævelse, ømhed, blodudtrækninger og forandringer i brystvortens følsomhed. Der vil også dannes permanente ar.

Endvidere er der som ved alle andre brystforstørrende operationer risiko for komplikationer. Infektioner, kapseldannelse og blødninger kan forekomme og bevirke et anderledes resultat end det forventede. Komplikationerne indtræffer sjældent, men skulle det ske, vil en ny operation højst sandsynligt være nødvendig.

Risiko for beskadigelse af nerverne omkring brystvorten foreligger også, og hermed kan man altså permanent miste følelsen i disse.

Helingsprocessen

Ved udskiftning af brystimplantater skal man regne med at kunne genoptage sit arbejde efter nogle dages hvile, forudsat at man har et arbejde uden ret megen fysisk aktivitet. Tunge løft, sport, sex m.v. skal man afholde sig fra i omkring tre ugers tid, da sårene skal have lov at hele ordentligt.

Det kan tage lang tid, før arrene efter operationen vil falde ned og blive mindre tydelige, men dette er ikke ensbetydende med, at der er noget galt med helingen af brysterne.