Kan man være allergisk over for silikone implantater?

Mange kvinder, der overvejer at få indlagt brystimplantater, kan være nervøse for, hvordan deres krop vil reagere på silikonen, da de frygter for, om de kan være allergiske over for denne. Hvis man selv er nervøs for dette, eller blot ønsker sig viden omkring emnet, kan man med fordel læse denne korte introduktion.

Findes silikone-allergi?

Om silikone-allergi findes er der delte meninger om, hvilket skyldes, at det er så uhyre sjældent, at man er tilbøjelig til at sige, at man ikke kan dokumentere, at allergitypen findes. Derfor vil mange læger og kiruger også giver udtryk for, at der ikke er bevismateriale for, at denne allergitype findes.

Silikone er blevet brugt til kirurgiske operationer i mange år, og siden 1990’erne er silikone blevet brugt i bearbejdningen af elektriske apparater, såsom mobiltelefoner, bærbare computere, og mange andre ting, som stort set alle personer i den vestlige verden gør brug af flere gange dagligt. Da silikone indgår i så mange typer af produkter, som også tæller cremer, sæber og andre kosmetiske produkter, vil man med alt sandsynlighed have fundet ud af, om man er allergisk over for silikone tidligt i sit liv.

Allergi for selve implantaterne

Der er ved test aldrig blevet fundet et bevis for, at man kan være allergisk over for selve implantaterne.

Andre allergityper ved brystoperationer

Hvis man oplever allergiske reaktioner efter indlæggelse af brystimplantater, er det nødvendigvis ikke en allergisk reaktion over for silikoneimplantaterne, da det ofte vil skyldes, at man er allergisk, over for nogle af de stoffer, der kommer i kontakt med huden under operationen, eksempelvist:

  • Latex, som handskerne kirugerne bruger oftest vil være lavet af
  • De kemiske stoffer brugt til bedøvelse
  • Generelt alle stoffer, der har været i kontakt med huden under operationer.

Man skal derfor blive testet for om man kunne have allergier over for stoffer som disse før operationen, og dernæst tale med sin kirurg om disse, så man kan undgå stofferne i forbindelse med indlæggelse af brystimplantaterne.

Hvordan tester man sig for silikone-allergi?

Den nemmeste måde er at købe produkter indeholdende silikone, og bruge dem på sig selv, eksempelvist kunne man købe en creme eller lignende. Dernæst kunne man gå til sin læge og spørge sig til råds, og eventuelt blive testet. Hvis man oplever, at man reagerer allergisk over for silikonen, bør man videre spørge kiruger og flere læger til råds, før man får lavet en brystoperation.

Artiklen er leveret i samarbejde med Doc24.dk