Mister man følelsen i brystvorterne efter en operation?

Du kan her på siden finde information om diverse former for brystoperationer og metoderne dertil, og der er typisk store ligheder ved eventuelle bivirkninger og komplikationer til operationerne.

Vi har spurgt sexologen Bitten Vestergaard fra erotikshoppen Sexshop.dk om et af de mest stillede spørgsmål til brystoperationer:

Mister man følelsen i brysterne efter operationen?

Nok er brystvortens fysiologiske funktion at sørge for levering af modermælk under amning, men det er dog også for utroligt mange en meget vigtig erogen zone, der spiller en stor rolle i deres sexliv, hvilket skyldes, at utroligt mange nervebaner samles her, og det begrunder det hyppigt forekommende spørgsmål.

Midlertidige bivirkninger

Nogle operationer hjælper til en større barm, andre giver en mindre og en helt tredje giver et løft. Det er også muligt blot at få en operation af brystvorten og areola, hvilket er området omkring brystvorten, hvis eksempelvis dette er meget stort, eller brystvorten vender ind ad.

Fælles for alle disse former for operationer er, at der typisk under alle omstændigheder vil opstå en midlertidig følelsesløshed i brystvorterne, indtil helingsprocessen er gennemført. Denne varierer alt afhængig af, hvor indgribende operationerne er, og hvor godt ens krop tager imod operationen, og helingen kan altså tage lige omkring en måneds tid og helt op til et år.

Risiko for permanent følelsesløshed

Der er større risiko for, at følelsen mistes ved nogle operationer frem for andre. Det er typisk de operationer, hvorved brystvorten og areola fjernes helt fra brystet for senere af sættes på igen, der medfører størst risiko for følelsesløshed. Dette skyldes, at det herved er nødvendigt at skære mange, hvis ikke alle, nervebaner til brystvorterne over. Tilbagevenden af følelsen vil herved afhænge af, hvor godt disse efterfølgende kobles/vokser sammen igen, hvilket er meget forskelligt.

Løft, reduktion og indadvendte brystvorter

Brystløftoperationer, som foregår ved henholdsvis ankerløft, vertikale snit og areolaløft, indebærer typisk, at areola og brystvorten skæres af og flyttes, hvorved der er risiko for beskadigelse af nervebanerne og følelsen. Det samme gør sig ofte gældende for brystreduktionsoperationer, hvor fedtsugning af brysterne ikke er tilstrækkeligt, og tilsvarende for dybe indadvendte brystvorter.

Brystforstørrelse

Brystforstørrende operationer med implantater til store forstørrelser kan også betyde, at det bliver nødvendigt at skære i området omkring brystvorten og eventuelt flytte denne, hvorved risikoen for følelsesløshed vokser. Ved indlæggelsen af mindre implantater er det dog ofte muligt at nøjes med et snit under selve brystet, og her er risikoen for følelsesløshed meget lille. Der er også en minimal risiko for beskadigelse af nervebanerne til brystvorten ved brystforstørrelser, som foregår ved brug af eget fedt, da det sprøjtes ind med kanyler, hvorfor der ikke lægges snit omkring brystvorten.

Risikoafvejning – en konkret vurdering

I dag bruger de fleste kirurger dog teknikker, som skulle give gode chancer for, at risikoen for at miste følelsesløsheden permanent ikke bliver en realitet. Desuden vil kirurgen altid gennemgå de forskellige risici ved de forskellige metoder ud fra en undersøgelse af patientens bryster, inden en eventuel operation planlægges. Det vil sige, at man får en risikoafvejning baseret på den konkrete situation, hvilket giver et langt bedre beslutningsgrundlag end generel viden på området, eftersom brysternes naturlige størrelse, facon og fasthed også spiller en stor rolle for de forskellige risicis mulige indtræden.

Stramninger ved brystforstørrelse

Endelig kan man også få nedsat følelse i brystvorterne ved en brystforstørrende operation, selvom der ikke foretages et snit omkring areola. Trykket i brystet vil automatisk blive større ved indlæggelse af implantater eller brug af andre brystforstørrelsesmetoder, da huden er tilpasset et mindre bryst, og dette kan betyde, at der opstår en stramning omkring nervebanerne, hvilket i værste fald kan medføre, at man mister følelsen i brystvorterne. Det vil ikke nødvendigvis være permanent, da huden med tiden bedre vil tilpasse sig og give mere plads til de nye og større bryster.