Hvornår må man dyrke sport efter en brystoperation?

Har man fået lavet en brystforstørrende eller brystreducerende operation, skal man holde sig meget i ro det første stykke tid efter operationen, og al bevægelse, motion og løft af ting skal helt undgås, da man herved får det bedste resultat ved operationen og minimerer risici for misdannelser m.v.

Den første tid efter operationen

I de første 3-4 uger efter en brystoperation er det vigtigt, at man undgår at bruge armene mere end højst nødvendigt for at undgå eventuelle implantatskred, hvilket kan medføre, at brysterne får en helt forkert facon og bliver skæve at se på. Derudover kan stingene springe op og gøre et helt nyt indgreb nødvendigt eller blot danne store og meget tydelige ar. Endelig vil for meget bevægelse også kunne medføre, at sårene ikke kan komme til at hele, som de skal, hvilket kan føre til meget kløe, irritation, rødme samt grimme ar. Man skal sørge for hele tiden at holde albuerne ind til kroppen og altså ikke bruge store armbevægelser. Dette er vigtigst gennem den første uges tid, da det er her, der er størst risiko for, at der sker. En god tommelfingerregel er desuden, at man ikke må løfte mere end det, der svarer til en liter mælk i hver arm.

4-6 uger efter operationen

I de første 4-6 uger efter operationen skal du så vidt muligt undgå at cykle i trafikken, køre bil, spille alle former for boldspil, træning i fitness m.v. Når de 6 uger er gået, kan man så småt begynde at genoptage diverse sportsaktiviteter, hvis helingsprocessen er forløbet uden problemer. Meget lette former for motion som eksempelvis træning på en motionscykel vil i særligt gode tilfælde kunne genoptages før de 6 uger. Dette skyldes, at det er en form for motion, der ikke belaster arret ret meget, og hvor man ikke risikerer pludselige ryk, skub, slag m.v.

Genoptagelse af træning

Det er vigtigt, at man starter meget langsomt ud og er meget forsigtig med genoptagelsen af træningen, når de 6 uger er gået. Skulle man opleve nogen som helst form for smerte under træningen, bør man straks stoppe denne igen, da det er tegn på, at helingsprocessen ikke er nået langt nok endnu, og at det kan medføre misdannelser m.v. at fortsætte. Voldsomme former for sport med meget kropskontakt bør først genoptages, når helingen er komplet, hvilket tidligst vil være efter cirka 3 måneders tid. Arret vil nemlig først være holdbart mod stræk på dette tidspunkt.