Må man amme efter en brystforstørrelse?

Brystoperationer – såvel brystforstørrende som brystreducerende operationer – kan medføre problemer i forbindelse med amning. Det er meget forskelligt fra person til person, og typen af brystoperation har en del at sige. Nogle kvinder oplever, at de ikke kan amme tilstrækkeligt i forhold til, hvad deres lille nyfødte har brug for, mens andre slet ikke er i stand til at amme efter deres operation. Der er dog intet i vejen for at forsøge sig med amning, og kan man amme, skal man endelig gøre det.

Ændringer pga. amning?

Det er meget forskelligt, hvilken effekt graviditet og amning har på kvinders bryster, men som oftest vil der ske nogle ændringer som følge af, at brysterne vil blive større, når mælkekirtlerne fyldes med mælk, men samtidig oplever utroligt mange kvinder, at brysterne bliver mindre, når de er holdt op med at amme, sammenlignet med brysternes størrelse inden graviditeten.

Brysterne kan altså også ændre sig pga. graviditeten og det, der måtte følge med, selvom du har fået foretaget en brystoperation, og det kan altså blive nødvendigt med en ny operation, hvis man vil have brysterne til at se ud nøjagtigt som de gjorde inden graviditeten, men der vil altså ikke være særlige ændringer pga. brystoperationen. Det frarådes altså ikke, at man lader være med at amme, fordi man har fået en brystoperation.

Alternativer til amning

Kan du ikke amme pga. din brystforstørrende operation er der selvfølgelig alternativer, som man kan ty til. Modermælkserstatning bruges af utroligt mange kvinder i dag, og dette kan også kombineres med rigtig modermælk, hvis du blot ikke er i stand til at amme dit barn tilstrækkeligt efter dets behov.

Det anbefales, at man så vidt muligt bruger den naturlige modermælk, da denne giver barnet det absolut bedste udgangspunkt for at vokse sig stærkt og blive beskyttet mod infektioner, mens erstatningen er bedst som supplement.

Brystforstørrende operationer

Ved en klassisk brystforstørrende operation opereres et implantat bestående af silikone eller saltvand ind i brystet, og det kan altså beskadige mælkekirtlerne og deres evne til at producere mælk til amning.
Indlægning af implantater kan bevirke, at der kommer et ret stort tryk på brystet og mælkekirtlerne, således at disse ikke kan producere nok mælk ad gangen, selvom man altså er i stand til at amme. Det kan således betyde, at man skal amme sit barn noget oftere end normalt, eller at man skal supplere amningen med modermælkserstatning på flaske.

Selve operationssnittet har meget stor betydning for amningen efter en brystforstørrende operation. Operationer, hvor der skal skæres tæt ved brystvortens område, medfører en større risiko for, at der vil opstå problemer med amningen, eftersom mælkegangene og nervetrådene samles her. Foretages der kun et snit under brystet for at lægge implantatet ind, er risikoen for skade meget lille.

Brystreducerende operationer

Ved brystreducerende operationer kan det være meget svært at forudse, om man vil kunne amme efterfølgende. Det er meget individuelt, hvordan operationen skal gribes an, og selvom kirugerne passer på, kan der ske skade på mælkegangene, nerveforsyningen og blodtilførslen. Det vil næsten være umuligt at undgå skade, og det er ikke til at vide, om man kan amme eller ej, før man får en nyfødt. Risikoen for ikke at kunne amme er noget større ved en brystreducerende operation end ved en brystforstørrende operation.

Som regel er problemet, at kvinderne ikke har en tilstrækkelig mælkeproduktion efter operationen, hvilket desværre ikke kan afhjælpes. Det forekommer dog også, at der produceres nok mælk, men at nedløbsrefleksen ikke fungerer som følge af beskadigelse af bestemte nervebaner og hormoner, men dette kan der heldigvis gøres noget ved.

Flere fødsler og brystudvikling

For hver graviditet udvikler vores bryster sig. Er ens mælkegange blevet beskadiget under en brystoperation, men besidder mælkekirtlerne stadig den egenskab at kunne producere mælk, vil brysterne forsøge at udvikle sig og finde ”nye veje” til at få mælken ud på.

Det er ikke sikkert, at det vil lykkes ved den første fødsel efter operationen, men der er en ret stor chance for, at dette eventuelt vil kunne lade sig gøre efter fødsel nummer to eller tre. Det er altså en god ide at blive ved med at forsøge at amme, selvom dette ikke kan lade sig gøre fra begyndelsen.

Opnå de bedste muligheder for amning efter brystoperationer

Det kan stærkt anbefales at lade det nyfødte barn komme til brystet lige så ofte det vil, og lige så længe barnet ønsker det, også selvom der ikke er ret meget mælk eller slet ingen mælk, da mælkeproduktionen stimuleres bedst muligt ved, at barnet forsøger, og det giver således de bedste forhold for at få succes med amning lidt senere i forløbet.